Affiliate marketing i Sverige (Komplett guide)

content marketing

Vill du jobba med affiliate marketing i Sverige? Då har du kommit rätt. 

Genom affiliate marketing (affiliatemarknadsföring) kan du med väldigt små uppstartskostnader snabbt börja tjäna pengar online. Det kan till och till och med bli en heltidssysselsättning om det är det som är ditt mål. 

Jag startade själv upp ett par affiliate-hemsidor för ett par år sedan som nu genererar tusentals kronor i extrainkomst varje månad. I detta inlägg ska jag gå igenom hur jag gick till väga.  Steg för steg.

Men först – låt oss gå igenom grunderna.

 

Innehåll

Vad är affiliate marketing?


Affiliate marketing är en prestationsbaserad typ av online marknadsföring som ofta helt baseras på hur många klick, eller direkta försäljningar som dina partners gör via din hemsida och andra kanaler.

Kom igång med affilate marketing

 

Det första du behöver göra är att bestämma vilka typer av produkter som du ska marknadsföra på din sida samt göra research kring hur du ska nå din målgrupp, konkurrensbilden och såklart – ta reda på vilka affiliateprogram som finns tillgängliga för din nisch samt hur mycket dessa partners är beredda att betala för en ny kund. Detta kan variera kraftigt ända upp till tusentals euro per ”lead”, beroende på vilken marknad du verkar inom.

Hur mycket pengar kan man tjäna som affiliate?


Hur mycket pengar kan man tjäna som affiliate? Den frågan ställer sig många.  För den som lyckas som affiliate är uppsidan obegränsad. Det passar därför utmärkt för dig som drömmer om att tjäna pengar online.

Det finns både större och mindre affiliates. Catena Media tjänar exempelvis miljontals euro varje kvartal. Men sedan finns det såklart massor med möjligheter att även jobba som affiliate i mindre skala på egen hand. Det var så jag själv började, och efter ungefär ett år var jag i en sits att det var dags att börja anlita underkonsulter för att snabbare skala upp verksamheten.

Val av intäktsmodell – CPA eller intäktsdelning?

En annan fråga som är viktig att ta ställning till är vilken ersättningsmodell du ska fokusera på. Det vanliga är att man får en engångssumma (CPA) för varje lead/försäljning som kommer från dina kanaler. Denna klumpsumma baseras i sin tur på hur lönsam varje kund är hos bolaget i genomsnitt. Om en ny kund värderas till 1000 kr hos företaget du samarbetar med, kanske du exempelvis får 300 kr per ny kund som du genererar. Det vill säga 30%.

Så fungerar intäktsdelning (revenue share)

Den andra typen av modell som används, kanske främst förknippat med spelbranschen, är intäktsdelning, så kallad revenue share. Genom intäktsdelningsmodellen får du istället betalt löpande månad för månad för de intäkter som din kund genererar hos din partner. Ofta gäller intäktsdelningen på livstid vilket ger dig potentiella intäktsströmmar under en lång tid framöver. Ett exempel på bolag som erbjuder denna typ av modell är Kindred Affiliates (Unibet).

Även om detta är vanligast i spelbranschen finns det även gott om andra branscher som använder samma modell.

Vilket affiliateprogram ska jag välja?


Sett ur ett lönsamhetsperspektiv är casino affiliate och affiliateprogram för banker/långivare väldigt populärt då dessa partners ger en hög ersättning per kund.

Att marknadsföra denna typ av produkter kan dock ifrågasättas ur ett moraliskt perspektiv, och även om du själv inte har några problem med just det så är det extremt konkurrensutsatta marknader att slå sig in på. Andra exempel på nischer är resor, hotell, parfymer, böcker, telefonabonnemang, kläder och så vidare.

De flesta bolag som vill öka sin försäljning online tar hjälp av affiliates 2020. Välj något som du har intresse för och gärna något där konkurrensen inte är så hög.

Många affiliates utgår från SEO (sökmotoroptimering) och förväntar att en stor del av trafiken ska komma från organiskt sök på Google. Så om du ska inrikta dig på att få en stor del av de nya besökarna via Google så är det a och o att inleda med att göra en gedigen sökordsanalys för ditt segment. Detta ska du göra både för att ta reda på vilka sökvolymer för specifika sökord för din nisch, men framförallt också för att göra en bedömning om hur svårt det är att slå sig in på en topp-position på Google för dessa sökord.

Det finns många nischer som är betydligt enklare än andra att slå sig in på, så det är alltså inte bara den potentiella ersättningsdelen du ska fokusera på.

Bästa affiliateprogrammen i Sverige


Vilka är då de bästa affiliateprogrammen i Sverige? Det beror såklart mycket på vad din sida handlar om. Här nedan listar vi några av de största affiliate nätverken.

Svenska affiliate företag:

Adtraction
Adrecord
Adservice
Tradedoubler

Bygga en hemsida

Efter att du valt bransch och gjort research över potentiella partners är det dags att komma igång på riktigt. Nu är det dags att köpa hemsida för ditt företag. Jag rekommenderar själv att använda WordPress då det är väldigt lättanvänt och du kan relativt enkelt och billigt fixa en snygg hemsida som passar dina behov.

En av flera viktiga aspekter för att lyckas på Google är att din hemsida laddar snabbt för besökarna. Det finns flera olika wordpress-teman och egenkodade varianter för att uppnå detta. Själv har jag uteslutande köpt och modifierat teman baserade på Genesis Framework från Studiopress.

Andra populära teman för dig är exempelvis snabbladdande Astra Theme, eller teman som inkluderar en sidbyggare (page builder) som exempelvis Divi eller Avada. Med dessa teman blir det extremt lätt att själv bygga ut den hemsida du vill ha.

Nackdelen är dock att sidor baserade på dessa teman blir lite tyngre. Därför har mitt eget val varit att nästan uteslutande basera mina sidor Genesis Framework och ta hjälp av utvecklare för att modifiera något av deras befintliga teman till sidan jag vill bygga. Du som vill få hjälp med att bygga en konverterande hemsida kan kontakta oss och specificera dina behov här.

Val av hosting

En annan sak som du behöver bestämma är var du ska lägga driften av din hemsida, det vill säga välja hosting-leverantör.

Bestämma marknadsföringskanaler

En av de viktigaste kanalerna för många affiliates är SEO, eller sökmotoroptimering som det heter på svenska. Men vilka andra kanaler finns att tillgå?

Affilitate marketing utan hemsida


Kan man jobba med affiliate markering utan hemsida? Ja, absolut. Det finns flera stora sociala nätverk som är utmärkta kanaler för att nå ut till din målgrupp som affiliate, exempelvis 
FacebookTwitterInstagramYoutube och Linkedin.

Oavsett om du jobbar med en hemsida eller exempelvis en grupp i ett socialt nätverk är relationen till dina följare extremt viktigt. Detta är såklart en stor skillnad med jämfört med de affiliates som enbart jobbar med SEO..

Du som vill ha privat affiliate coaching med att komma igång kan höra av dig till mig här

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *