SEMRush

SEMRush är ett av marknadens bästa verktyg för sökmotoroptimering (SEO). Programmet används av tusentals företag, bloggare och affiliates världen över.

Recension av SEMRush

Här är min recension av SEO verktyget SEMRush. Vi kommer gå igenom.

  • Vad är SEMRush?

  • Vad SEMRush är bra för

  • Vad SEMRush är mindre bra på

  • Genomgång av SEMRush SEO och SEM (PPC) funktioner

  • Om SEMRush är värt kostnaden

Låt oss köra igång.

Vad är SEMRush?

Semrush är ett SEO verktyg som specialiserat sig på sökordsanalys, konkurrentanalys och optimering av kampanjer för Google Ads. 

Huvudfunktioner

Så vad är då huvudfunktionerna i SEMRush. Låt oss gå igenom dem nedan.

Sökordsanalys

Varje framgångsrik SEO-kampanj startar med en sökordsanalys. Här gör du reserach på vilka sökvolymer för dina viktigaste sökord. Du får även en överblick över dina konkurrenter och vilka sidor och sökord som ger dem mest trafik idag. Detta är en guldgruva med information.

Trafikanalys

Via SEMRush trafikanalys kan du få data om en hemsidas fullständiga trafik, alltså inte bara den som kommer från organiskt sök på Google. Denna funktion är alltså SEMRush svar på SimiliarWeb.

Det är en väldigt användbar funktion.

SEM (betalt sök)

De flesta förknippar SEMRush enbart med organiskt sök, men det är fel. SEMRush har väldigt bra funktioner för analys av betalt sök (SEM). Med SEMRush kan du få inblick i dina konkurrenters annonskampanjer och hur det går. Få insikt i vilka sökord de annonserar för och  hur mycket pengar de lägger på annonser.

Sökordsluckor (keyword gaps)

Detta är en väldigt användbar funktion där du enkelt och överskådligt kan jämföra din egen och dina konkurrenters bästa sökord. På detta sätt får du snabbt en bra bild på vilka typer av innehåll som du behöver skapa eller förbättra.

Positionstracking (ranktracking)

Alla SEO-kampanjer behöver mätas. Genom positionstracking (eller rank-tracking som det också kallas) kan du få dagliga, veckovisa eller månatliga rapporter över dina, eller dina kunders, sökord.

Du kan lägga upp sökord du vill följa och även lägga upp dem per sajt eller projekt som du arbetar med. Det är mycket smidigt och även väldigt användbart vid rapportering till kunder om du inte jobbar med egna projekt.

Länkbygge

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas ranka på Google idag är att ha en stark sida. I SEO-sammanhang innebär det en sida som har många externa länkar pekande mot sig. Det stärker din sidas auktoritet inom din nisch och hjälper dina möjligheter att ranka på Google.

SEMRush har mycket bra funktioner för att se vilka sidor som länkar till dig och vilka som länkar till dina konkurrenter. Det finns även funktioner för att se “Backlink gap” och på så sätt snabbt få en överblick över vilka sajter som du ska höra av dig till.

Teknisk SEO (site audit)

Denna funktion är riktigt bra med SEMRush. När du lägger upp dina projekt i SEMRush kör programmet löpande nya audits av din sajt och upptäcker på så sätt tekniska fel och brister som kan uppkomma. Det kan handla om båda indexeringsfel, brutna länkar och sidor som fattar, vilket då ger 404-svar.

SEMRush för SEO byråer

SEMRush har ett bra stöd för SEO byråer som jobbar med många olika projekt och kunder. I deras billigaste plan finns stöd för att lägga till fem olika sajter, vilket räcker gott för de flesta. Men i deras uppgraderade planer finns även plats för upp till 200 projekt vilket är tillräckligt för de allra flesta SEO-byråerna världen över.

SEMRush pris - vad kostar det?

SEMRush har mycket avancerade funktioner och data. Det är därför förståeligt att priset är på en högre nivå en många andra program. Å andra sidan så ersätter det flera andra SEO-program och många jobbar i stort sett enbart med SEMRush för sin SEO. Det är helt enkelt extremt kraftfullt.

SEMRush finns i tre olika prisnivåer som inkluderar olika typer av data. Den billigaste varianten kostar 99$ dollar i månaden. Men det är helt gratis att testa i sju dagar innan man bestämmer sig.