SEO verktyg (Topplista)

seo verktyg

6 bästa SEO vertygen

Vilka är de bästa SEO verktygen? Det ska vi reda ut i detta inlägg. Det finns nog ingen bransch där det finns så många olika verktyg och hjälpmedel. Det kan därför vara svårt att veta vilka man ska använda. Och vilka man kan skippa helt. 

Här är topplistan.  

Google search Console

Var ska man hitta bra sökdata om inte från Google själva? Genom att koppla din sajt till Google Search Console får du information om vilka sidor och sökfraser som driver mest trafik. Du får också information om CTR (click through rate) för enskilda sidor, så att du enkelt kan se vilka som behöver förbättras. I Google Search Console får du också information och varningar om tekniska problem med din hemsida när de uppstår. Detta verktyg är ett måste om man jobbar med SEO och de bästa. Det är helt gratis. 

 

SEMRush 

 

När det kommer till extern data, som att kunna se vilka sökord och sidor dina konkurrenter rankar så är programmet SEMRush ett ovärderligt verktyg. I SEMRush kan du även göra teknisk SEO-analys av din hemsida. Och kanske ännu viktigare du kan djupdyka i länkar och vilka sidor som skickar länkkraft och auktoritet till dina konkurrenter och branschkollegor. Och till din egen sida såklart.

 

När du gör sökordsanalys och ser över eventuella tekniska brister med din sajt är SEMRush väldigt effektivt. Priset då? Ja för SEMRush finns det tre olika månadsplaner att välja bland, där den billigaste kostar 99$ per månad. Men den som vill kan testa programmet gratis i sju dagar.

 

Ahrefs 

 

Det går inte att göra en lista på SEO verktyg och inte nämna denna pärla. Precis som för SEMRush erbjuder Ahrefs väldigt bra verktyg för att göra sökordsanalys och se vilka sidor som länkar till en viss sida. 

 

Screaming Frog

 

Genom Screaming Frog kan du “spindla” din egen (och dina konkurrenters) sajt. Här kan du se info om hur Google avläser din sida. Vad du har som H1, H2-rubriker, vilken metabeskrivning och titel du har för respektive sida och mycket mer. Screaming Frog är ett väldigt bra komplement till verktygen ovan som fokuserar på länkar och sökord. 

 

Yoast

 

SEO pluginet Yoast som används till de flesta WordPress-sajter är lika enkelt som genialt. Detta är ett väldigt smidigt SEO verktyg som används för “Onpage SEO”, det vill säga optimering av innehållet på en enskild sida. Du optimerar enkelt titel och metabeskrivningar, får hjälp med hur du ska inkludera dina nyckelord på sidan, med mera. Redan i gratisversionen får du det mesta som behövs. I premium-varianten inkluderas interna länkförslag och automatiska redirects. 

 

Rank Math

 

Rank Math har liknande funktioner som verktyget Yoast ovan vad gäller onpage SEO. Kanske hade Rank Math till och med haft fler användare än Yoast om det lanseras tidigare. Funktioner för att lägga till strukturerad data, så kallad schema markup, är inkluderat i programmet. 

 

Använd Rank Math ELLER Yoast. Du kan, och har ingen nytta av, att använda båda två.

 

Vilket är ditt favorit verktyg för SEO?

2 reaktioner på ”SEO verktyg (Topplista)”

  1. Pingback: Nybörjarguide sökmotoroptimering (bli SEO proffs på nolltid)

  2. Pingback: Sökordsanalys - hitta rätt sökord (steg-för-steg guide)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *